El divendres 6 de juliol va tenir lloc la darrera sessió de cinema del “curs” abans de les vacances d’estiu. Es va projectar el documental Els espigoladors i l’espigoladora d’Agnès Varda, una de les realitzadores més destacades del cinema francès. Vinculada en els seus orígens a la Nouvelle Vague, Varda ha fet sempre un cinema molt personal, entre l’experimentació avantguardista i l’assaig documental, però amb un to realista i una clara intenció social.

El film va ser presentat per Jordi Bigues, periodista, ecologista i activista mediambiental, que va ser el primer director de la revista Integral i ha col·laborat amb nombroses organitzacions i col·lectius.

En el col·loqui es va parlar de la necessitat de reduir la producció de residus domèstics que han augmentat exponencialment en les ultimes dècades. Varies intervencions van recordar els temps no massa llunyans en els que en l’àmbit rural pràcticament no es generaven residus en contrast amb la situació actual en les grans aglomeracions urbanes.

Jordi Bigues va subratllar les mancances de la gestió municipal dels residus de la ciutat de Barcelona destacant el fet concret de que malgrat que en alguns barris es fa una recollida selectiva porta a porta, en algunes ocasions s’ajunten totes les deixalles un cop recollides. També va mencionar els milers de persones que viuen de les deixalles a la nostra ciutat i va plantejar la necessitat de que la pobresa sigui prohibida per llei, de la mateixa manera que es va fer amb l’esclavitud o la pena de mort.

Una intervenció va apuntar la persecució de que són objecte alguns “espigoladors” urbans als que se’ls prenen els carrets amb l’argument de que fan disminuir els ingressos municipal derivats de la recollida de paper i ferralla. S’estableix així una desigual competència entre l’administració i els pobres.

 

La propera projecció de FF Cinema es farà el proper 21 de setembre.