DSCN8964

El divendres 15 de març es va projectar la pel·lícula The Magdalene Sisters de Peter Mullan. La presentació la va fer l’Antonia Barba, activista feminista amb una llarga trajectòria en el moviment obrer i en el camp cooperatiu. Va comparar en la seva intervenció el gran poder exercit per l’Església catòlica en la societat irlandesa fins fa ben poc -l’última bugaderia de la Magdalena va tancar l’any 1996- amb la situació a Espanya i Catalunya després de la guerra civil i durant tot el període franquista en el que les dones van ser represaliades i es van donar situacions tant similars a les que presenta la pel·lícula com els casos de nens robats que actualment estan sent objecte d’investigació judicial promoguda per associacions d’afectats.

Diverses intervencions del públic van aprofundir en l’explicació de casos concrets de la nostra història recent en els que l’Església va jugar un paper repressor dels drets de les dones així com van subratllar el fet de que malgrat el molt que s’ha escrit en les darreres setmanes en els mitjans de comunicació sobre la necessitat de canvi en el si de l’Església, ben pocs periodistes s’han referit al fet de que els drets de les dones son nuls per ocupar qualsevol càrrec en la institució eclesiàstica, ni tant sols el de capellà.

Una intervenció va obrir un debat sobre la responsabilitat col·lectiva en situacions de complicitat de gran part de la societat amb la repressió, com la que queda reflectida en el film quan es fa la processó del Corpus o com la del franquisme en l’estat espanyol. Diferents intervencions van contestar subratllant que inclús en les èpoques més fosques sempre hi ha hagut resistència organitzada i que moltes persones malgrat la por han mantingut una posició de rebuig manifestada més o menys obertament.

Després del debat els membres de FF Cinema van oferir una copa de cava als assistents per celebrar el primer aniversari de les sessions de cinema al nou Casal de la Font d’en Fargues.

La propera sessió tindrà lloc el proper 12 d’abril amb la projecció del documental “Jordi Dauder, la revolució pendent” guanyador del premi Gaudi 2013 al millor documental.