IMG_6914La primera sessió de l’any 2016, en la qual es va projectar la pel·lícula Un home sense passat de Aki Kaurismäki, va ser presentada per membres de FF Cinema. Van destacar que aquest film és el més conegut de la denominada trilogia dels perdedors de Kaurismäki, en la qual ens mostra les dificultats dels pobres en el context de la profunda crisi que va afectar Finlàndia a principis de la dècada dels 90, quan l’URSS, que representava el 25% del seu comerç, es va desintegrar després de la caiguda del mur de Berlín i l’atur va arribar al 17% de la població finlandesa.
Un home sense passat és la història d’un personatge que després de ser robat i colpejat perd completament la memòria, i sense nom ni documentació no pot trobar feina ni habitatge. S’escapa de l’hospital i en arribant a barris marginals, troba l’acollida i la solidaritat dels pobres que viuen en contenidors. És un film optimista, amb una visió humanista, molt similar a la de les pel·lícules de Frank Capra.
En el col·loqui es van comentar les particularitats de l’estil de rodar d’Aki Kaurismäki, qui dóna més importància a la posada en escena que als diàlegs, prohibint als actors assajar les escenes prèviament al rodatge i no repetint mai ni una escena. També es va parlar de l’aparent fredor del caràcter finlandès, reflectida en el film en el personatge central M. Malgrat tot tothom va admetre que el film presenta una doble visió de la realitat, la qual a la fi resulta amable i càlida: els ambients marginals són fotografiats amb colors vius i llum lluent i la història d’un home que ha perdut la memòria s’explica amb pinzellades còmiques i, en alguns moments, quasi surrealistes.