SPLENDOR

Director: Ettore Scola
Intèrprets: Marcello Mastroianni (Jordan), Massimo Troisi (Luigi), Marina Vlady (Chantal), Paolao Panelli (Paolo), Pamela Villoresi (Eugenia), Giacomo Piperno (Lo Fazio)
Gènere: drama, Itàlia, 1988, 114 min.


Sinopsi

Un cinema d’una petita ciutat italiana tanca per manca d’espectadors per esdevenir una botiga de mobles. L’arribada de la televisió l’ha colpit profundament. Jordan, el propietari que va heretar el cinema Splendor del seu pare rememora el passat mentre els operaris inicien el desmantellament. Chantal, la seva dona que fa de caixera i acomodadora, i Luigi, el projeccionista, protagonitzen amb Jordan la història del vell cinema en la que es van succeint les referencies al cinema d’autor.

Volem iniciar l’activitat de FF Cinema, l’espai de cinema de la Font d’en Fargues, amb una pel.licula sobre la desaparició de les velles sales de cinema presents a tots els racons del territori que va tenir lloc al llarg del darrer quart del segle passat. L’evolució de les tècniques audiovisuals, primer la televisió i desprès els ordinadors, han canviat profundament les maneres de veure cinema. Les multisales, concentrades en les grans aglomeracions urbanes, són el darrer capítol del cinema en pantalla gran, sense un futur clar.

És en aquest context que engeguem amb il·lusió un projecte d’aproximació col·lectiva al bon cinema en pantalla gran. I l’hem volgut arrencar amb Splendor, una pel·lícula sobre la mort del cinema en sala que ha estat una realitat per molta gent, tots aquells que després de la desaparició de les sales de les petites ciutats ja no veuen mai, o quasi mai, cinema en pantalla gran.

Hi ha una escena de Splendor en la que Jordan (Marcello Mastroianni) es pregunta “Per què ve la gent al cinema? Què volen? Què n’esperen? Com estan canviant?”. Aquesta reflexió és la que volem plantejar en tot el seu abast amb aquesta primera projecció. És possible submergir-se fins les profunditats de l’entorn màgic, misteriós i fascinant que és el cinema enlloc més que davant d’una pantalla gran? Val la pena aprofitar a més a més l’experiència de veure cinema en sala, que és necessàriament col·lectiva, per el debat sobre tot allò que les pel·lícules ens fan viure?